Vernieuwende beleidsevaluatie in de publieke sector
SenseGuide biedt een vernieuwende methode voor beleidsevaluatie van complexe maatschappelijke vraagstukken in de publieke sector. Onze narratieve evaluaties gaan verder dan cijfers en laten zien hoe mensen, gebeurtenissen en verhalen elkaar beïnvloeden. Zo krijgt de publieke sector diepere inzichten en betere stuurinformatie voor beleidsvorming (ex-ante evaluatie) en beleidsevaluatie (ex-post evaluatie). Deze innovatieve evaluatiemethode van SenseGuide werkt goed op verschillende gebieden, zoals arbeidsmarkt, cultuur, duurzaamheid, economie, energietransitie, leefbaarheid en veiligheid. Met narratief onderzoek helpt SenseGuide beleidsmakers om keuzes te maken die goed onderbouwd zijn en echt impact hebben.
Met deze vernieuwende manier van onderzoek hebben werknemers hun verhaal en oplossingsrichtingen voor het personeelstekort in hun sector kunnen delen
Johan, programmamanager Onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn
De behoefte aan vernieuwende evaluatiemethoden in de publieke sector
Om beleid echt te laten werken en de samenleving te laten voelen dat zij gehoord wordt, zijn vernieuwende evaluatiemethoden onmisbaar. Achteraf meten wat een project heeft bereikt, blijkt vaak lastig. Bestaande methoden geven vooral cijfers, maar die zijn te beperkt voor complexe vraagstukken. De leefwereld van mensen is complex en wordt door veel factoren beïnvloed, waardoor oorzaak en gevolg moeilijk vast te stellen zijn. Publieke organisaties zoeken evaluatiemethoden die inzicht geven in wat beter kan en aandacht hebben voor persoonlijke situaties, motivaties en keuzes. Met goed onderbouwd en transparant beleid kan de publieke sector het vertrouwen van de samenleving behouden en echt verschil maken.
Narratieve beleidsevaluatie: verhalen achter cijfers voor beleid dat raakt
SenseGuide begint met de maatschappelijke opgave of de bedoeling van beleid in narratieve beleidsevaluaties. Dit kwalitatieve onderzoek vindt op een grote schaal plaats, waarbij beleidsindicatoren worden gecombineerd met ervaringsverhalen. Zo brengen we de verhalen achter de cijfers—de zogenoemde warme data—in beeld. Verhalen onthullen sociale patronen en thema's zoals attitudes, opvattingen en gedrag, zodat de invloed van beleid zichtbaar wordt. We verbinden deze warme data met koude data (cijfers). Dit leidt tot een datagedreven én menselijke kijk op beleid, met samenhang en betekenis uit zowel ervaring als feiten.
Narratief onderzoek in ex-ante evaluaties voor betere beleidsvorming
Narratief onderzoek helpt beleidsmakers bij de voorbereiding van beleid, ook wel ex-ante evaluaties genoemd. Door verhalen en ervaringen van betrokkenen, zoals bijvoorbeeld leraren of zorgprofessionals, ontdekken we sociale patronen en motivaties. Bij thema’s als het beroepsbeeld van de leraar of anders werken in de zorg laat deze aanpak belangrijke inzichten zien. Beleidsmakers krijgen een menselijke blik op de werkvloer. Met deze kennis kunnen zij beleidskeuzes maken die niet alleen effectief zijn, maar ook aansluiten bij de werkelijkheid van mensen in het veld.
Narratief onderzoek in ex-post evaluaties voor waardevolle inzichten
Narratief onderzoek in ex-post evaluaties meet de echte impact van beleid. Denk bijvoorbeeld aan de maatschappelijke impact van digitalisering van cultureel erfgoed of de effecten van inrichting van de fysieke leefomgeving op de leefbaarheid. Door verhalen te verzamelen, ontdekken we hoe beleid de samenleving beïnvloedt. Deze inzichten laten zien wat echt werkt en waarom, zodat beleidsmakers beter kunnen sturen op wat belangrijk is voor mensen. Narratief onderzoek maakt beleidsevaluatie concreet en mensgericht, wat zorgt voor betrouwbare en betekenisvolle resultaten.
Klaar om beleid te versterken met inzichten die er echt toe doen?
Ontdek hoe SenseGuide vernieuwende evaluatiemethoden inzet om beleid mensgericht en effectief te maken.
Vernieuwende beleidsevaluatie in de publieke sector
Een menselijk perspectief op de energietransitie
De energietransitie vraagt meer dan alleen technische aanpassingen. Mijn eerste ervaringen bij de introductie van de slimme meter in Nederland hebben laten zien hoe belangrijk het is om het menselijk perspectief te begrijpen. Wat blijkt? Zonder aandacht voor hoe mensen veranderingen ervaren, wordt de kans groot op onnodig leergeld. In dit artikel bespreek ik hoe een beter begrip van menselijke behoeften kan bijdragen aan een succesvolle en betaalbare uitvoering van het klimaatakkoord.