Inrichting fysieke leefomgeving en leefbaarheid
SenseGuide onderzocht hoe bewoners van Almere Poort de leefbaarheid ervaren en welke relatie er is met het ontwerp en inrichting van de fysieke leefomgeving.
Narratief bewonersonderzoek
Het is alweer ruim tien jaar geleden dat de eerste bewoners en instellingen zich vestigden in Almere Poort. De ambitie was, en is, dat dit stadsdeel een belangrijke bijdrage zou leveren aan de ontwikkeling van Almere tot een complete stad, met variatie in het wonen en een ruim aanbod aan arbeidsplaatsen, stedelijke voorzieningen, zorg-, school-, sport- en uitgaans- en winkelvoorzieningen. Inmiddels wonen er ruim 13 duizend mensen in Almere Poort en zijn er signalen van professionals en wijkwerkers dat in bepaalde deelgebieden van Poort sprake is van kwetsbaarheid in termen van leefbaarheid, veiligheid en sociale cohesie.
Aan het onderzoek deden 156 bewoners mee. Bewoners beschreven in eigen woorden waarom het wonen en leven in Almere Poort wel of niet aan de wensen en eisen voldoet. Daarnaast vertelden ze welke rol de inrichting van de openbare ruimte en de beschikbare voorzieningen spelen. Ook gaven ze aan wat er voor de bevordering van de leefbaarheid in Almere Poort wel of niet moet veranderen.
Bewoner voorzien hun verhaal daarna zelf direct van duiding door een aantal vragen over het verhaal en over zichzelf te beantwoorden. Dit proces van zelfduiding resulteerde in kwantitatieve indicatoren die aangeven in welke mate of richting de leefbaarheid en inrichting van de fysieke leefomgeving ervaren worden.