Kwaliteit van zorg meten: narratieven als sleutel tot welbevinden

Steeds meer zorginstellingen in de verpleeg- en thuiszorg werken vanuit het welbevinden van cliënten, bewoners en collega’s. Positieve gezondheid en persoonsgerichte zorg vormen hierbij de leidraad. SenseGuide helpt zorgorganisaties om dit welbevinden inzichtelijk te maken door kwantitatieve indicatoren te combineren met persoonlijke verhalen. Zo krijg je niet alleen harde data, maar ook de context die laat zien hoe zorg wordt ervaren. Dit biedt waardevolle duiding en helpt zorgorganisaties om gerichter te leren en te verbeteren.

Kwaliteit van zorg begint bij luisteren

Kwaliteit in de zorg gaat niet alleen over protocollen en regels. Bij een focus op welbevinden is er een verschuiving van zorgbehoeften en aandoeningen (‘wat mankeert u’) naar een focus op verlangens, plezier in het leven en betekenisvolle ervaringen (‘wat is voor u belangrijk’). Niet de aandoening, maar het leven en de mens centraal. Het gaat erom hoe iemand zich voelt. Of bewoners zich gehoord voelen. En of medewerkers zich betrokken voelen. Door persoonlijke verhalen op te halen, geven we mensen een stem. We vragen bewoners en medewerkers om hun ervaringen te delen. Op die manier komen hun echte behoeften en wensen naar boven.

Kwaliteit van zorg meten: tussen cijfers en verhalen

Veel zorgorganisaties meten kwaliteit vooral met kwantitatieve procesindicatoren. Denk aan cliënttevredenheid, medicatieveiligheid of hygiëne. Maar deze cijfers geven geen inzicht in het welbevinden van cliënten. Welbevinden wordt vaak óf alleen in tevredenheidsonderzoeken cijfermatig uitgedrukt óf uitsluitend door kwalitatief onderzoek. In het eerste geval ontbreekt de context en kwalitatieve duiding, in het tweede geval is het betrouwbaarheidsniveau te laag. Hierdoor ontbreekt er een solide basis om aspecten als geborgenheid, thuisgevoel en werkplezier inzichtelijk te maken op betrouwbaar niveau en om te zetten naar eventuele verbeteracties.

Waarom kiezen voor de aanpak van SenseGuide?

SenseGuide gaat een stap verder. We verzamelen persoonlijke verhalen die laten zien hoe zorg echt wordt beleefd en wat de impact ervan is op het welbevinden. Deze verhalen combineren we met kwantitatieve indicatoren die richting geven en patronen zichtbaar maken. Cijfers geven richting en communiceren makkelijk, maar verhalen spreken de verbeeldingskracht aan en zetten aan tot reflectie en leren. Dit leidt tot een genuanceerder beeld van de zorgkwaliteit en maakt verbetering mogelijk vanuit de kernwaarden van de organisatie.

Inzicht in zorgkwaliteit door verhalen achter cijfers

Narratief onderzoek volgens de SenseGuide-methode brengt het verhaal achter de cijfers naar boven. Hierdoor krijg je inzicht in:

  • Hoe bewoners en cliënten hun welbevinden ervaren, vanuit indicatoren voor geborgenheid, ertoe doen, erbij horen, meedoen, eigen regie en samendoen onderbouwd met levensechte ervaringen.
  • Hoe zorgmedewerkers hun werkplezier en betrokkenheid beleven.
  • Wat werkt en wat niet, zowel vanuit cijfers als vanuit verhalen.

Het werken met verhalen versterkt de betrokkenheid en creëert een cultuur waarin continu leren centraal staat.

Samen leren en verbeteren met narratief onderzoek

Narratief onderzoek helpt zorgorganisaties om te leren en te verbeteren, zowel op team- en organisatieniveau als voor individuele professionals. Door verhalen te verzamelen en te koppelen aan kwantitatieve indicatoren, ontstaat een gedeeld inzicht in wat goed gaat en wat beter kan. Deze aanpak stimuleert reflectie en dialoog binnen teams, waardoor zorgprofessionals samen leren van ervaringen en dit direct kunnen vertalen naar verbeteracties.

Anders Verantwoorden van Zorg

De aanpak van SenseGuide sluit aan bij de visie uit het rapport 'Blijk van vertrouwen - Anders verantwoorden voor goede zorg' van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Hierin staat centraal dat niet degene die verantwoording vraagt, maar degene die verantwoording aflegt, bepaalt welke informatie nodig is. Dit zorgt voor een wederkerige relatie tussen beleid en praktijk, met ruimte om elkaar kritische vragen te stellen en te reflecteren.

Waarom SenseGuide?

Narratief onderzoek is een jong en dynamisch vakgebied waarin ontwikkelingen snel gaan. SenseGuide loopt hierin voorop door innovaties optimaal te benutten en methodieken continu te verfijnen.

✔ Innovatief softwareplatform: SenseMaker – Verhalen verzamelen en analyseren op grote schaal met geavanceerde technologie.

✔ Doorontwikkeling van analysetechnieken – Visualisatie en analyse met AI om patronen te herkennen en verbanden te leggen.

✔ Gestructureerde aanpak – Van onderzoekskader tot rapportage: elke stap is solide onderbouwd.

✔ Data-expertise én veranderkunde – Inzichten niet alleen begrijpen, maar ook omzetten in actie.

SenseGuide is meer dan een onderzoeksbureau: wij denken mee, spiegelen en dagen uit. We ondersteunen zorgorganisaties bij het verruimen van perspectieven, doorbreken van vaste denkpatronen en realiseren van verandering.

Wil je meer weten over onze unieke aanpak of bespreken hoe we jouw organisatie kunnen helpen? Neem contact met ons op. Samen werken we aan betere zorg.

Succesverhalen: werken met verhalen in de zorg

Neem contact op

Contactformulier

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Of bel ons op +31 6 3190 2336

Naam

Telefoonnummer

E-mailadres

Vraag of opmerking