Betekenisvol monitoren voor lokale wijkteams

Lokale wijkteams spelen een cruciale rol in het ondersteunen van wijken en het verbeteren van de levenskwaliteit van bewoners. Om hun impact te vergroten, is effectieve monitoring essentieel. SenseGuide ondersteunde de Associatie Wijkteams bij het opstellen van een visiedocument voor het ontwikkelen van betekenisvolle monitoringstrategieën.

Waarom is monitoring voor wijkteams belangrijk?

Het document 'Over nut, noodzaak en nonsens van monitoring' is bedoeld voor lokale teams, beleidsmakers en andere betrokkenen in het sociaal domein. Het doel is om een visie en concrete aanpak te bieden voor monitoring binnen lokale teams. Het benadrukt hoe betekenisvol monitoren kan helpen om de maatschappelijke impact meet- en zichtbaar te maken en de kwaliteit van leven in wijken te verbeteren.

Wat doet SenseGuide?

SenseGuide ondersteunt wijkteams zoals Stichting Jeugdteams Zuid-Holland Zuid en WIJ Groningen bij het toepassen van monitoring als krachtig hulpmiddel voor leren, verbeteren en verantwoorden. We combineren zowel kwalitatieve als kwantitatieve data, waardoor teams een compleet beeld krijgen van de leefwereld van bewoners. Met verhalen en ervaringen bieden we diepere inzichten. We geven antwoorden op de vragen 'doen we de dingen goed' en 'doen we de goede dingen'. Een proces van gezamenlijk reflecteren en leren met het hele team leidt tot betere besluitvorming en effectievere interventies.

Versterk je wijkteam met zinvolle monitoring en verantwoording

  • Inzicht in de leefwereld van bewoners: SenseGuide combineert cijfers met persoonlijke verhalen om te laten zien wat er echt speelt in de wijk.
  • Betrokkenheid van bewoners en professionals: Het monitoringsproces betrekt zowel bewoners als professionals, wat leidt tot inclusieve en representatieve beslissingen.

Monitoren als leermiddel en verantwoording

  • Monitoring als leermiddel: Het gebruik van monitoring ondersteunt teams bij continue ontwikkeling en aanpassing op basis van inzichten in real time.
  • Verantwoording verbeteren: Monitoring helpt niet alleen bij het meten van resultaten, maar ook bij het leren van processen en het afleggen van verantwoording.
  • Gebruik van warme data voor diepgang: Naast cijfers worden ook verhalen van bewoners en teamleden benut. Dit zorgt voor een rijker en genuanceerder beeld van de situatie in de wijk.
  • Opbouwen van een lerende gemeenschap: Door een cultuur van collectief leren te bevorderen, wordt kennis gedeeld en kunnen teams betere resultaten behalen.

Hoe SenseGuide werkt voor wijkteams?

  • Analyse van wat speelt in de wijk: Het proces start met een grondige analyse van de specifieke dynamiek in de wijk. Zo ontstaat een op maat gemaakt monitoringsplan dat aansluit bij de doelen van het team.
  • Gebruik van de SenseMaker-tool: SenseMaker verzamelt en analyseert verhalen die verder gaan dan cijfers, voor een dieper begrip van de gemeenschapsdynamiek.
  • Cyclisch en participatief monitoren: Door een cyclisch en participatief proces wordt continue verbetering mogelijk. Analyse, reflectie en actie volgen elkaar op.

Wat brengt SenseGuide?

Wijkteams door heel Nederland hebben hun leer- en ontwikkelvermogen vergroot door samen te werken met SenseGuide. Onze unieke benadering van monitoring helpt hen om de behoeften van inwoners beter te begrijpen en gerichte interventies te ontwikkelen.

Neem vandaag nog contact op voor een adviesgesprek

Wil je ontdekken hoe SenseGuide jouw wijkteam kan ondersteunen met monitoring en verantwoording?

Impact van lokale jeugdteams

Stichting Jeugdteams Zuid-Holland Zuid (SJT) zet zich in om gezinnen met kinderen en jongeren in de regio Zuid-Holland Zuid te ondersteunen bij uitdagingen rondom opvoeden en opgroeien. Opgavematig besturen is een besturingsfilosofie van SJT om vanuit haar maatschappelijke opgave zicht te krijgen waar en hoe de lokale teams van betekenis zijn. SenseGuide ondersteunt SJT bij het monitoren, leren en verantwoorden van het opgavematig besturen.

Neem contact op

Contactformulier

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Of bel ons op +31 6 3190 2336

Naam

Telefoonnummer

E-mailadres

Vraag of opmerking