Sociale normen en waarden achter kinderarbeid

Het doel van de ‘Work: No Child’s Business’ (WNCB) alliantie is dat kinderen en jongeren vrij zijn van kinderarbeid en recht hebben op kwalitatief goed onderwijs en waardig werk. SenseGuide heeft de opdracht om tussen 2020 en 2024 de sociale normen, opvattingen en gedrag die achter kinderarbeid schuil gaan in kaart te brengen.

In my experience, SenseMaker proved to be a great methodology to dive into norms and behaviours around complex societal issues. Given the time SenseMaker requires to unfold its potential, it provided me and my colleagues with a deep and clear understanding of how issues are framed, described and experienced by our key stakeholders: people we try to support with our work. Equally relevant, SenseMaker is a very valid approach to test assumptions we work with in our programmes. 

Luca Genovese, MEAL expert

Work: No Child's Business

Het WNCB-programma wordt uitgevoerd door Save the Children Nederland, UNICEF Nederland en de Stop Kinderarbeid Coalitie. Hivos is de hoofduitvoerder en huisvest het programmamanagement. Het programma wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De start van het programma was op 1 juli 2019 en duurt 5 jaar. De activiteiten richten zich op 6 landen: India, Ivoorkust, Jordanië, Mali, Oeganda en Vietnam.

Monitoring, Evaluatie, Leren en Verantwoorden

De WNCB-alliantiepartners erkennen dat de discours, tradities en normen in een gemeenschap een essentiële rol spelen in het dagelijkse leven en de complexe dynamiek daarvan. De partners hebben daarom voor SenseGuide gekozen als een van de partners in het monitoren, evalueren, leren en verantwoorden van het programma. De opdracht van SenseGuide is om bij de start, tussentijds en aan het van programma te laten zien welke sociale normen, opvattingen en gedrag waarneembaar zijn in doelgebieden van het programma. In deze doelgebieden is kinderarbeid een sociaal fenomeen.

Narratieve benadering

SenseGuide maakt gebruik van een narratieve benadering (onder de naam SenseMaker) waarbij respondenten hun eigen verhalen over dagelijkse activiteiten duiden met vooraf gedefinieerde vragen die te maken hebben met kinderarbeid en kinderrechten . Deze methode wordt gebruikt in twee onderzoeken: één onderzoek gericht op kinderen in de leeftijd van 7-17 jaar en één onderzoek gericht op ouders/verzorgers en community influencers zoals leraren en (religieuze) leiders. Elk deelonderzoek bevat dezelfde vragen om verhalen op te roepen en context te geven aan de verhalen. Dit maakt het mogelijk om perspectieven tussen kinderen en volwassenen met elkaar te vergelijken.

Lokale uitvoering

Het SenseMaker-programma wordt in 6 landen geïmplementeerd. SenseGuide leidt lokale trainers op die op hun beurt lokale partners trainen in het ophalen van verhalen bij kinderen en volwassenen. Per evaluatiemoment worden over de 6 landen in totaal 1000 verhalen opgehaald. De verhalen geven een holistisch perspectief op het dagelijkse leven van kinderen en de mate waarin fundamentele rechten zoals het recht op onderwijs, spelen en sociale bescherming tegen kinderarbeid worden vervuld.

Resultaten van de baseline assessment

De baseline assessment van het SenseMaker-programma werd uitgevoerd tussen december 2020 en Februari 2021. De resultaten zijn te lezen op deze website.

Neem contact op

Contactformulier

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Of bel ons op +31 6 3190 2336

Naam

Telefoonnummer

E-mailadres

Vraag of opmerking