Voedselzekerheid in Bangladesh begrijpen
Te vaak wordt het blikveld op ontwikkelingslanden nog wel eens vernauwd door er met een westerse bril naar te kijken. Bij BoP Innovation vroegen zich daarom af wat zou gebeuren als ze mensen simpelweg verhalen over het dagelijks leven zouden laten vertellen. SenseGuide werd gevraagd daarbij te helpen.
Ik zou zonder de SenseMaker® aanpak nooit tot deze inzichten gekomen zijn. De verhalen maakten het mogelijk om ons echt in te leven in de dagelijkse leefsituatie, om verbanden te leggen tussen diverse factoren en zodoende een compleet beeld te schetsen.
Wendy van der Klein, programma-manager PROOFS
Voedselzekerheid is méér dan genoeg te eten hebben
Volgens recente cijfers van de Wereldbank hebben 850 miljoen mensen wereldwijd elke dag niet genoeg te eten. Dit komt voornamelijk voor in ontwikkelingslanden. Ook lijden 2 miljard mensen aan ‘verborgen honger’; nutriëntengebrek vanwege te eenzijdige voeding.
Het zorgen voor voedselzekerheid voor iedereen is een belangrijke taak. De Nederlandse regering helpt hier ook veel mee.
Het wereldvoedselvraagstuk staat niet op zichzelf. Het hangt nauw samen met vraagstukken rond armoede, sociale ongelijkheid, klimaatverandering en druk op natuurlijke bronnen. Voedselzekerheid vraagt om een breed en inclusief beleid. Het is belangrijk dat overheden, bedrijven, NGO’s en kennisinstellingen samenwerken, zowel nationaal als internationaal.
PROOFS Bangladesh: innovatief voedselzekerheidsprogramma in the Base-of-the-Pyramid
Vanuit deze achtergrond financierde de Nederlandse Ambassade in Bangladesh het PROOFS-programma. Dit programma had als doel de voedsel- en voedingsveiligheid te verbeteren. Het richtte zich op huishoudens in de Base of the Pyramid (BoP). Het programma liep 4 jaar en werd geïmplementeerd door het BoP Innovation Centre, ICCO en IDE.
PROOFS was een unieke samenwerking tussen overheden, NGO’s en de private sector. Het richttezich op het bevorderen van inclusieve en duurzame groei in de landbouw. Ook wou het ondervoeding uitbannen.
Het programma gebruikte de nieuwste kennis en onderzoek naar het voorkomen van ondervoeding. Het richt zich ook op lokale voedselsystemen en gedragsverandering.
Begrijpen wat werkelijk leeft in the Base-of-the-Pyramid
In een periode van 6 weken werden 800 korte verhalen verzameld over dagelijkse ervaringen met voeding. Acht voedingsdeskundigen uit het PROOFS-programma bezochten plattelandsgezinnen. Ze gebruikten een mini-iPad en de SenseMaker® App.
De verhalen werden opgenomen met de audio-opname functie van SenseMaker®. Na het opnemen van het verhaal kreeg de verteller enkele gesloten vragen voorgeschoteld.
Deze vragen gaven het verhaal context. De antwoorden op de vragen genereerden kwantitatieve data waarmee interessante patronen of verbanden werden ontdekt.
Parallel aan het verzamelen werden de verhalen direct getranscribeerd en vertaald in het Engels door studenten van de Universiteit van Dhaka. Deze vertalingen werden samengevoegd met de kwantitatieve data. Zo ontstond een kwalitatief rijke database. Nu kon het zoeken naar inzichten vanuit verschillende invalshoeken beginnen.
The Nutrition Competent Community
Al snel bleek uit de kwantitatieve analyse dat toegang tot gezond voedsel en de beschikbaarheid ervan niet de belangrijkste issues zijn. Ook het inkomen speelt een minder belangrijkere rol dan verwacht.
Uit de verhalen kwam naar voren dat gebrek aan kennis om gezonder te eten en te koken van grotere invloed is op de eetomstandigheden. Dit patroon kwam zowel bij de onderste als hoogste inkomensgroepen voor.
De verhalen gingen niet uitsluitend over voedsel. Maar al te vaak werd verteld over de ondergeschikte rol van de vrouw in het huishouden en de soms pijnlijke leefomstandigheden.
De dynamiek in het huishouden heeft een grote invloed op het voedingsgedrag. De communicatie over gezonde voeding is voornamelijk gericht is op vrouwen, maar mannen bepalen wat er uiteindelijk gekocht wordt. Het gevolg is onvoldoende variatie in het eetgedrag.
Dit complete beeld was uiteindelijk het resultaat van gezamenlijke analyse en interpretatie van de data met het nutrition team en andere lokale stakeholders in Bangladesh. In een workshop van drie dagen werd met alle betrokkenen gewerkt aan een gedeeld beeld van de situatie en werd een samenhangend palet van interventies ontworpen.
Onder het strategische concept “The Nutrition Competent Community” werden verschillende duurzame activiteiten ontplooid die zich in samenhang richten op verbeteren van de inkomenspositie, de rol van de vrouw in het huishouden en verandering van het eetgedrag.
Het is de eerste keer dat westerse NGO’s echt aantonen zich in onze cultuur te hebben verdiept en ook werkelijk begrijpen wat er speelt. Daarbij hebben we ook onze lokale expertise kunnen inbrengen. Ik verwacht dat we nu echt een keer voor een doorbraak kunnen zorgen.
Abul Kalam Azad, nutrition team manager in Bangladesh