Flourishing Community Index

De Flourishing Community Index brengt de behoeften en aspiraties van gemeenschappen in fragiele gebieden in beeld los van van specifieke projecten, partijen of donoren. Door SenseMaker te gebruiken kan Cordaid niet alleen de echte ervaringen van mensen verzamelen maar ook de metadata erachter.

Best of show award voor SenseMaker toepassing

SenseGuide is trots dat onze klant Cordaid de ‘best-of-show award’ heeft gewonnen op de jaarlijkse conferentie van de UK Evaluation Society voor de FCI () aanpak – dit is een innovatieve methode waarbij SenseMaker wordt gebruikt voor een objectieve en inclusieve assessment van de ontwikkelingsprioriteiten van lokale gemeenschappen. De focus ligt daarbij op gemeenschappen in fragiele gebieden.

Een innovatief instrument voor gemeenschapsontwikkeling

De Flourishing Community Index (FCI) is een innovatief instrument dat ontwikkeld is door Cordaid om de behoeften en aspiraties van gemeenschappen in fragiele gebieden in kaart te brengen. Deze unieke aanpak, ondersteund door SenseMaker®, maakt het mogelijk om verhalen te verzamelen van mensen in hun eigen woorden, samen met kwantitatieve gegevens.

Hierdoor ontstaat een diepgaand en genuanceerd beeld van hoe mensen hun leven en omgeving ervaren.De FCI werkt op basis van een participatieve methode, waarbij lokale mensen getraind worden om data te verzamelen via tablets of iPads.

Pilots in Burundi: een stem voor gemeenschappen in fragiele gebieden

Cordaid pilootte de FCI in twee gemeenschappen in Burundi. Ten minste 200 willekeurige leden van deze gemeenschappen werden geïnterviewd. Ze vertelden hun verhalen en beantwoordden vragen over hun ervaringen. Door deze verhalen te combineren met gesloten vragen, ontstond een rijke mix van kwalitatieve en kwantitatieve data. De geanalyseerde data werden gedeeld met belanghebbenden, waardoor de gemeenschappen zelf de regie hielden en betrokken werden bij het formuleren van actieplannen.

Een stem die lokaal en internationaal gehoord werd

De resultaten toonden aan dat lokale gemeenschappen hiermee een krachtige stem kregen, die zowel lokaal als internationaal gehoord werd door beleidsmakers, donoren en andere stakeholders. De FCI zorgde ervoor dat de prioriteiten en zorgen van gemeenschappen in fragiele gebieden centraal stonden in besluitvorming.

Belangrijke inzichten voor beleidsmakers

De informatie verzameld met de FCI was van grote waarde voor verschillende gebruikers, waaronder beleidsmakers, programmacoördinatoren en sociale ondernemingen. De gegevens werden gebruikt voor planning, belangenbehartiging en impactmonitoring. Dit was vooral belangrijk in het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's), waarbij inclusieve en lokale oplossingen essentieel waren.

Technologie en gemeenschapsgerichte aanpak

Met tablets en SenseMaker software werden zowel verhalen als kwantitatieve gegevens verzameld, vaak offline, zodat ook afgelegen gemeenschappen bereikt konden worden. Verhalen werden opgeslagen als audiobestanden en vervolgens vertaald en getranscribeerd door lokale vertalers. De gegevens werden geanalyseerd samen met relevante organisaties en de gemeenschappen zelf. Dit zorgde voor een directe terugkoppeling van de inzichten.

Verhalen en cijfers gecombineerd voor beleidsimpact

De FCI verzamelde zowel 'harde' als 'zachte' data, zoals verhalen over vertrouwen, sociale cohesie en welzijn. Door gebruik te maken van innovatieve vraagtechnieken, zoals triades, werden patronen herkend en konden gemeenschappen met elkaar vergeleken worden. Deze aanpak zorgde voor inzicht in hoe verschillende gemeenschappen hun situatie zagen.

Resultaten van de FCI in Burundi

De pilots in Burundi toonden aan dat landconflicten een belangrijke zorg waren voor veel gezinnen. Veel conflicten raakten verwikkeld in een corrupt rechtssysteem, wat zorgde voor frustratie en wanhoop. Er waren echter ook positieve verhalen, zoals de ondersteuning door gemeenschapsverenigingen en de positieve invloed van familieplanning op gezinsgezondheid. De FCI stelde gemeenschappen in staat om veranderingen te volgen en beïnvloedde beleidsvorming van onderop.

Samenvatting van de voordelen van de FCI

Slimme dataverzameling: met SenseMaker® verzamelden getrainde locals verhalen en aanvullende vragen om betekenis te geven aan de verhalen. Dit bood een unieke combinatie van kwalitatieve en kwantitatieve data.

Eigenaarschap bij de gemeenschap: gemeenschappen zelf waren de primaire begunstigden van de FCI. Data werden teruggekoppeld via workshops, lokale radio en andere kanalen, zodat gemeenschappen zelf hun prioriteiten konden bepalen.

Multi-inzetbaar en schaalbaar: de FCI was eenvoudig schaalbaar en toepasbaar in verschillende landen en contexten. Het was nuttig voor overheden, serviceproviders, sociale ondernemingen en NGO’s.

Neem contact op

Contactformulier

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Of bel ons op +31 6 3190 2336

Naam

Telefoonnummer

E-mailadres

Vraag of opmerking