Effecten van klimaatverandering op leefbaarheid

De Msimbazi-rivier en zijn zijrivieren stromen door het hart van Dar es Salaam, de commerciële hoofdstad van Tanzania. De bevolkingsgroei van de stad is een van de snelste ter wereld en naar schatting 70% van de stedelijke ontwikkeling is niet gepland. Vooral in het benedenstroomgebied van de rivier zijn ongeplande, informele nederzettingen verdeeld over de vlaktes. Het is ook een gebied waar ernstige overstromingen plaatsvinden, waardoor kritieke infrastructuur, gebouwen, bewoners en hun levensonderhoud gevaar lopen na zware regenval. De Msimbazi is een zeer dynamisch riviersysteem dat onder enorme druk staat van mensen en het milieu. Als er niets wordt gedaan, zullen verstedelijking en klimaatverandering de jaarlijkse overstromingsrisico's en de bijbehorende schade vergroten.

De informatie van het SenseGuide-onderzoek was relevant voor de consultants om de achtergrond van de gemeenschapsleden in de stakeholdergroep van Msimbazi beter te begrijpen. De verkregen inzichten en de vragen die ze opriepen zijn belangrijke input geweest voor het bepalen van de agenda en de positieve groepsdynamiek bij de stakeholders tijdens de workshops en het charrette-proces

Max van der Sleen, programma manager

Design charrette proces

De Tanzaniaanse regering en de Wereldbank coördineerden een participatief ontwerpproces om een alomvattend begrip en visie op de toekomst te ontwikkelen. Dit proces werd gefaciliteerd door Ecorys en is gebaseerd op de "Design Charrette" -methodologie. In het Msimbazi Charrette-proces zijn vertegenwoordigers van de hoogste overheidsniveaus tot de lokale gemeenschap, van het maatschappelijk middenveld tot de particuliere sector, samengekomen om te bepalen hoe het best kan worden omgegaan met de veelzijdige uitdagingen van de terugkerende overstromingen in de Msimbazi.

In minder dan 9 maanden werden 8 stakeholderworkshops en 49 vergaderingen gehouden waaraan meer dan 150 vertegenwoordigers uit 59 instellingen deelnamen. Ze verzamelden informatie om de complexiteit van overstromingsrisico's en aantasting van het milieu te begrijpen; onderzochten oplossingen; en ontwierpen het Msimbazi Opportunity Plan (MOP) voor het transformeren van het Msimbazi-bekken in Dar es Salaam in een baken van stedelijke veerkracht. Het Msimbazi Charrette-proces bracht wetenschap samen met lokale kennis op Mtaa-niveau om inzichten te verkrijgen die nodig zijn om de complexiteit van de Msimbazi-uitdaging te begrijpen en gezamenlijk passende oplossingen te definiëren.

Inzichten in de veerkracht van de gemeenschap

SenseGuide ondersteunde dit proces met een baseline onderzoek naar de veerkracht van de gemeenschap met een op verhalen gebaseerd (SenseMaker) onderzoek. De studie biedt waardevolle inzichten in de onderwerpen die belangrijk zijn voor de gemeenschappen, hun kwetsbaarheid voor verschillende gevaren en risico's en de veerkracht van de verschillende gemeenschappen in het Msimbazi Lower Basin Area. Het SenseMaker-onderzoek werd uitgevoerd van 12-16 februari 2018 in 17 Mtaa's in het Lower Msimbazi Basin. Het veldwerk werd georganiseerd door BORDA en de 10 studenten, d.w.z. The Young Ambassadors van Nipe Fagio.

Aan de hand van 191 verhalen en vragen over deze verhalen werden de historische kennis van de lokale gemeenschap en inzichten in de levens, levensonderhoud, thema's en gevoeligheden over de overstromingen in beeld gebracht. De SenseGuide-studie onthulde waarom mensen ervoor blijven kiezen om in de Msimbazi-vallei te wonen, ondanks de toenemende ongeschiktheid om er te wonen. Het gebied ligt dicht bij het openbaar vervoer, markten en ziekenhuizen; en biedt bovendien kansen voor het werven van inkomsten en verkrijgen van goedkope accommodatie. Deze voordelen lijken zwaarder te wegen dan de overstromings- en veiligheidsrisico's.

De inzichten en resultaten uit de studie zijn te bekijken in deze story dashboard

De leden van de gemeenschap zijn van mening dat regeringsvertegenwoordigers naar hen hebben geluisterd, en omgekeerd. Dit heeft de scherpere randen van wantrouwen weggenomen en het participatieve ontwerpproces goed laten werken

Max van der Sleen, programma manager
Neem contact op

Contactformulier

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact op. Of bel ons op +31 6 3190 2336

Naam

Telefoonnummer

E-mailadres

Vraag of opmerking