Sensemaking

Sensemaking is een continue inspanning om verbanden tussen mensen, plaatsen en gebeurtenissen te begrijpen en daarop te handelen. Dat klinkt logisch maar toch passen veel organisaties het nog niet bewust en methodisch toe. Belangrijke signalen worden gemist, verkeerd of niet tijdig geduid.

In sensemaking staat het erkennen van cognitieve bias centraal. Denk aan valkuilen als vaste overtuigingen, voorkeuren en groepsdruk. Door hier bewust mee om te gaan ontstaat ruimte voor het denken. En gebruiken we optimaal de sterke kanten van het menselijk brein: verbanden leggen, betekenis geven en gezamenlijk tot creatieve oplossingen komen. Het Institute for the Future ziet sensemaking als een onmisbare vaardigheid van de medewerker van de toekomst.

Sensemaking workshop

We reiken een aantal praktische workshops en trainingen aan om sensemaking binnen jouw team te ontwikkelen. Deze zijn gebaseerd op inzichten uit de complexiteitstheorie, filosofie en cognitieve wetenschap. Hiermee maak je complexe vraagstukken snel inzichtelijk en hanteerbaar.

Stel je vraag!

Heb je een vraag of wil je een oriënterend gesprek?

Bel met Dave van Mourik, managing partner, op 06 3190 2336 of  stuur een e-mail